Menü Bezárás

Sajtótájékoztató

Tisztelt választópolgárok, kedves győriek! 

Kampányom fő pontjai

Elindult a kampány, jelenlegi állapot szerint 6 polgármesterjelölt indul a polgármesteri székért. Örömömre szolgál, hogy Ábrahám Róbert budapesti blogger visszalépett, és mivel gondolkodásmódját, habitusát az enyémhez hasonlónak érzi, visszalépését a javamra tette. Személyesen is egyeztettünk, ötleteivel továbbra is segíti kampányomat, illetve a közösségi médiában követői között – 250.000 fős követői tábora van – megosztja kampányomat, melyet ezúton is köszönök.

1., Biztos munkahelyek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az élet minden területén, így egy város életében is elengedhetetlen a több lábon állás. Győrben az autóipar mellett más olyan iparágakat is fejleszteni kellene, melyhez az egyetem által kibocsátott szakemberek kiváló alapot adnak. Győriként fájó pont számomra, hogy több nagy múltú cég gyártását részben vagy egészben elvitte Győrből, gondoljunk csak például a Graboplastra, aki Tatabányán ill. Kecskeméten alapított új gyáregységet, vagy a Kravtex-Kühne cégcsoportra, aki továbbra is Mosonmagyaróvárra fókuszál. De itt van például – ugyan abdai székhellyel – a Fliegl Kft., melynek anyacége Európa 3. legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, Európa-szerte hatalmas beruházásokkal. Polgármesterként szívesen tárgyalnék vele hazai fejlesztésekről, ezzel munkahelyet teremtve a győrieknek, illetve lehetősége helyi beszállítók részére.

2., Gazdasági reform                                           

Gazdasági szakemberként elsőkörben a kiadások csökkentésében látok nagy lehetőséget. Jelenlegi helyzet szerint egy városi beruházást elnyer egy fővállalkozó, majd végül alvállalkozók alvállalkozóinak láncolatán keresztül valaki elvégzi az adott munkát. Legszerényebb számítások szerint is minimum 15 % költségcsökkentés lehetne elérni, ha a város a munkát ténylegesen elvégző vállalkozóval szerződne le.

3., Tömegközlekedés modernizálása

A témát az összes polgármesterjelölt már alaposan körbejárta, a korábbi sajtótájékoztatóimon elhangzottakhoz képest sok újat én sem tudok már hozzátenni. Kiváló ötletek születtek, de mindenképpen szükséges az egyetem szakembergárdájának felkérése egy adott elképzelés  megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

Örömmel értesültem róla, hogy a minap 16 db, mondhatni majdnem új Mercedes busz érkezett Győrbe, bízom benne – ha már nem az alpolgármester adta át őket -, hogy legközelebb én is, mint önkormányzati képviselő és polgármesterjelölt legalább egyet átadhatok az utazóközönségnek….

4., Bérlakásprogram

Szintén kifejtettem már a korábbi sajtótájékoztatóimon a bérlakásprogram elindításának szükségességét, amelyre egyrészről szociális igény jelentkezik, másrészt lehetőséget látok benne olyan hiányszakmákban dolgozó munkavállalók Győrbe csábítására, mint például a pedagógus.

5., Hulladékgazdálkodás

A karácsonyi ünnepekben mindennemű kampánytevékenységet szüneteltettem, a téma aktualitása miatt egyetlen videoüzenetet tettem fel a közösségi médiába, mégpedig a szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel kapcsolatban, ahol kritikán aluli állapotok uralkodtak a város legtöbb pontján. Jelenleg 20 db szelektív sziget felújítása folyik városszerte, 239 millió forint összköltségen földbe süllyesztett, megnövelt űrtartalmú, szelektív hulladékgyűjtő edényeket valósítanak meg. Örvendetes a kezdeményezés, de tekintve, hogy a szemét jelentős része levegő (!), további lehetőség van a hulladék tömörítésében mind a kommunális hulladék, mind a szelektíven gyűjtött hulladék tekintetében. (Erre sokévvel ezelőtt már indultak el törekvések, személyesen korábbi  munkahelyem színeiben gyártottunk és adtunk el hulladékpréseket az akkori Kovács Barna képviselte Komszolnak.) Én magam például otthon egy mechanikus kukapréssel tömörítem a hulladékot, ezzel minimum felére, harmadára csökkenthetők a szemétszállítás költségei.

Tesztelési fázisban van Győr környéki falvakban a háznál történő magasabb szintű szelektív hulladékgyűjtés és elszállítás. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a családi házas övezetekben immár 3 db kukaedény áll rendelkezésre, mindeközben még a legelőrelátóbb építkezők is max. 2 kukaedény tárolására alkalmas kukatárolót építtettek.

6., Kulturális reform / Turisztikai reform

Ha megnézzük a statisztikákat a győri vendégéjszakákról, látszólag nem állunk rosszul. Azonban nem szabad elfelejteni a főképp Audi generálta üzleti turizmust, amely jelentősen torzítja a mutatókat. És itt megint a város Auditól való súlyos függősége jön felszínre!

Persze szálloda és vonzó programok nélkül mit is akarnánk!?

Szégyen, hogy egy ilyen városban nincs egy 4-5 csillagos, megfelelő színvonalú és férőhelyű szálloda.

Nyáron egy ismerős család látogatott el az ország másik végéből Győrbe, mérnöknek tanuló fiúk szeretett volna gyárlátogatáson részt venni az Audiban, erre egyébként van lehetőség, de csak korlátozott létszámban és hónapokkal előtte regisztrálni kell rá. Ez egy nagyon jó program, komoly lehetőséget látok az Audi és a város ezirányú szorosabb együttműködésében. Tehát erről a programról lecsúsztak, elmentek hát az élményfürdőbe, amely viszont óriási csalódás volt számukra. Megnéztek néhány múzeumot, ez azonban ma már sajnos kevés ahhoz, hogy a turistákat idevonzzuk, ennél valami ütősebb kell! Például érdemes lenne a város alatt húzódó kazamatarendszert járhatóvá tenni és megnyitni a nagyközönség számára, hasonlóan ahogy azt nagy sikerrel tették Egerben is (Város a város alatt), de érdemes lenne a turisztikai szakembereknek megvizsgálni azt is, hogy mi az az attrakció, ami nincs a környéken, például egy delfinárium, amely megfelelő befektetők bevonásával megvalósítható lenne.

Fájó pont, hogy Győrnek nincs egy zenei / kulturális fesztiválja, ami volt – gondolok itt a Mediawave-re -, még azt is elvitték innen Komáromba.

Bár a Modern Városok Program keretében talán belátható időn elkezdődik a Nemzeti Színház felújítása, észre kell venni, hogy igény van további színházra is. Gondoljunk csak arra, hogy például a városi Mikulásünnepséget csak 3 turnusban lehetett megrendezni kapacitáshiány miatt, így sok-sok gyermek és persze szülő maradt csalódott idén is.

Számtalan közkedvelt és színvonalas előadás kerül megrendezésre Győrszentivánon a Molnár Vid Bertalan Művelődési Házban méltatlan körülmények között – aki már járt ott, tudja miről beszélek, egy tornacsarnokban, kényelmetlen székeken ülve, a hátsóbb sorokból már semmit sem látva. Egy szükségmegoldás, a helyszín teljesen alkalmatlan ilyen jellegű eseményekhez. Ezek egyébként mind-mind teltházas előadások, tehát észre kell venni hogy hatalmas igény van rá!

Személy szerint – és ezzel bátran állíthatom, hogy nem vagyok egyedül – nagyon sajnálom, hogy Gáti Oszkár rendkívül népszerű színháza Győrben a korábbi formájában megszűnt. Amiben Győr nem látott lehetőséget, azt meglátta Pannonhalma és befogadta színházát a pannonhalmi művelődési központ. Más kérdés, hogy a győrieknek mennyire van kedvük ellátogatni Pannonhalmára, vagy netán a Városházától induló színházi buszjárattal kibuszozni egy-egy előadás kedvéért, amit akár Győrben is megtekinthetnének.

7., Sport koncepció

Győr egy sportos város, tehát jó úton haladunk. Amit én nagyon sajnálok, az a futsal leépítése. Annak ellenére, hogy csapatunkkal a final four-ig jutottunk, a mérkőzések egyre több és több szurkolót vonzottak, ez a sportág valamiért megszűnt a városban. Megválasztásom esetén szeretném ezt feléleszteni.

8., Városrészek képviselőinek számonkérése, differenciált támogatás, nyitott városháza

Polgármesterként szorosabb számonkérést várnék el a képviselőktől, cserébe magasabb szintű, hathatósabb támogatást ígérek nekik.

A kommunikáció javításában nemcsak polgármester – önkormányzati képviselők viszonylatban látok lehetőséget, de erre irányul a nyitott városháza elképzelés is, amely a városvezetők és győri lakosok vonatkozásában is a korábbinál hatékonyabb kommunikációt céloz meg.

Az egyes városrészek differenciált támogatása számomra azt jelenti, hogy az elmaradottabb, fejlesztésre szoruló városrészek magasabb támogatási összeghez jussanak, ezzel csökkentve a színvonalbeli különbségeket.

9., Plakáthelyek, kampány

A város utcáit járva egyre azt látom, hogy figyelnek… A kormánypárt jelöltjének választási plakátja kb. 50 méterenként tekint az emberekre.

A plakáthelyek tekintetében korántsem egyenlő a verseny. A választási plakáthelyek száma, ahol a jelöltek ingyenesen kihelyezhetik plakátjaikat, hirdetményeiket a tavaszi európai parlamenti választások alkalmával Győr város területén 265 db volt, az őszi önkormányzati választásokon 172 db, most pedig 80 db. A többi fizetős. A családi kasszából kampányolni próbáló jelöltek megjelenési lehetőségei ezzel sajnos tovább szűkültek, így nagyon nem egyenlő a verseny.

Még egy szót a kampányról. Minden jelölt programja nagyon hasonló, alapját lényegében a Modern Városok Programja adja. Emellett a program egyik sokat hangoztatott eleme a közélet megtisztítása, a szégyen lemosása.

A kormánypárt jelöltje 25 éve önkormányzati képviselő, az ellenzék jelöltje 2014 óta listás képviselő.

A közgyűlésben ültek már akkor is, amikor a szégyenfoltok estek a városon, amelyet most már mindenki oly tisztán lát. Kérdem én:

1, ha látták miért nem tettek semmit? 

2, ha nem látták, miért nem látták?

Részben értem is, meg nem is…

Gyönyörű városunkat az elmúlt években, évtizedekben vitték balra, vitték jobbra. Én civil, pártoktól független jelöltként viszont ELŐRE szeretném vinni végre Győr városát!

Tiszteljenek meg bizalmukkal és álljanak mögém, mert

Győr a győrieké, és nem a pártoké!